Så blir du fotograf

Många vill bli fotografer idag och på ett sätt är det enklare än någonsin. Professionella systemkameror har blivit bra mycket billigare i inköp vilket leder till att fler och fler har råd med att köpa proffsig utrustning. Samtidigt har kvaliteten på mobiltelefonernas kameror ökat rejält och det går att ta riktigt bra bilder även med enbart telefonens kamera. En iphone 8 med skal på för att inte skadas under fotografering är ett bra komplement. Men, det räcker förstås inte med att endast ha bra utrustning – du ska kunna använda den också. Det kan verka enkelt att vara fotograf och bara trycka på en knapp på kameran men det är mycket mer än så. Allt handlar om komposition, ljus, motiv, tajming och förstås övning, övning, övning.

Vägen till att bli fotograf

Alla som arbetar som fotografer har inte en formell utbildning utan är självlärda. Eftersom fotograf inte är en skyddad yrkestitel är det heller inte ett krav på att man ska ha genomgått en utbildning, även om det givetvis kan underlätta en del. På en fotografutbildning är det ofta höga krav för att komma in eftersom det är många sökande till varje plats. Det krävs därför att man har tränat mycket innan och har övat upp ett personligt bildspråk. På en fotoutbildning får man chansen att på heltid ägna sig åt att lära sig nya saker inom fotografering och ofta får man också lära sig om hur det är att driva eget som fotograf. Man ska dock inte misströsta om man inte kommer in på en fotoutbildning – det går att lära sig själv också! Genom att praktisera hos andra fotografer, gå kurser och kolla på Youtube-tutorials kommer man sakta men säkert att bli en duktig fotograf.

Det är inte heller fel att gå med i en fotoklubb. Att regelbundet få visa upp sina bilder och få konstruktiv kritik på hur man kan bli bättre är ett jättebra sätt att utveckla sina fotokunskaper på.

Hur hittar man sina kunder?

Som fotograf är det viktigt att ha en portfolio vars bildinnehåll speglar och framhäver din talang. Det kan vara svårt att få betalt för att ta bilder innan man har något att visa upp, så om man till exempel vill ta porträttbilder kan det vara bra att be vänner att ställa upp på fotograferingar. Se till att ha en hemsida där det framgår tydligt vilken typ av foton du erbjuder, vilka priser du tar och hur man bokar dig.

Vilken utrustning behövs?

För att kunna fotografera professionellt behövs en systemkamera med flera olika utbytbara objektiv, några blixtar, ljusutrustning, massor av minneskort, reflexskärmar, stativ, extra batterier till kameran, filter och förstås en bra kameraväska som rymmer all utrustning.