Hitta rätt vinkel när du fotar kjolar

Till skillnad från exempelvis mat och husdjur är det förhållandevis enkelt att fotografera kläder. Här har du bra kontroll över hur ljuset och vinklarna ska se ut, och du kan instruera din modell om vilka poser som är bäst.

Varje fotouppdrag har dock sina utmaningar och när du ska fota kjolar är det viktigt att de verkligen kommer till sin rätt. Av den anledningen bör du ta dig extra tid för att studera varje modell, experimentera med hur olika material och mönster gör sig på bilden och se till att särskilda detaljer och snitt verkligen betonas. Jämför ett brett sortiment av kjolar för att lära dig mer om det populära plagget och vilka vinklar som är mest smickrande.

Framhäv kjolens bästa sida

Som modefotograf är det din uppgift att hitta de mest fördelaktiga vinklarna, och när det kommer till kjolar kan det göra stor skillnad hur du avbildar dem. En kort kjol bör helst inte fotas nedifrån av förklarliga skäl, men tar du bilderna från en för hög vinkel kan det bli svårt att se hur långt ner på benet den går. Välj därför hellre att fota modellen rakt framifrån, och om du ska beskära bilden är det viktigt att åtminstone knäna syns så att kunden får ett ordentligt begrepp om storleken. En lång kjol tillåter flera vinklar, och är den svepande kan ett foto snett underifrån ge en dramatisk effekt. Har kjolen en slits eller ett broderi utmed kanten är det bra om du fokuserar på just detta, och då bör du gärna välja sidovinklar eller att ta bilderna från ett närmare håll. Det är också viktigt att modellen står eller sitter i en lämplig position – vem minns inte Angelina Jolies klänning på Oscarsgalan tack vare att hon i varje foto lät benet sticka ut genom slitsen? Utan den posen hade klädesplagget förmodligen passerat ganska obemärkt.