Att tänka på när du köper din kamera.

Att köpa en kamera kan många gånger vara ett svårt val även för de som är inbitna fotografer då det finns ett stort urval av olika märken, typer av kameror och en myriad av tillbehör. Dessutom kastas olika tekniska termer till höger och vänster och många gånger är det svårt att veta vad man kollar på. Vad ska du då tänka på när du köper din kamera?

Varför?

Vad kommer du att använda din kamera till? Är det för att du har funnit din stora passion i livet eller är du intresserad av att ta bilder av din katt när den ligger och sover på soffan? Detta är viktigt då du många gånger kan komma undan med kameran på mobilen. Men om så inte är fallet, vad är det som din kamera på mobilen saknar och vad vill du förbättra? Vill du ha en bättre lins eller snabbare slutare? Det finns också olika storlekar på kameror och de förändrar många gånger både priset och kvaliteten på bilden. Och kommer du att resa med kameran eller kommer du att använda den hemma och i trädgården?

Allt detta tål att tänkas på innan du skaffar dig en kamera.

Vad ska bilderna användas till?

Är tanken att du ska skriva ut dina bilder eller är du Sveriges nästa största modefotograf? Kanske du hellre ställer dina bilder på de mängder med hyllor på www.bgafotobutik.se som finns. Oavsett bör du veta vad du är ute efter. Om du vill ha bättre bilder för professionell användning bör du tänka på en bra lins med en bättre sensor i kamerahuset. Men även hur själva kameran behandlar bilderna är viktigt då det nu för tiden finns kameror som sparar bilderna i RAW format vilket tillåter mycket större frihet att manipulera bilden efteråt.

I slutändan kommer allt till hur mycket pengar du kan tänkas lägga på din nya kamera. Det finns allt från kompakta små kameror för ett par tusen kronor som är bättre än din mobil för semesterbilderna till professionella kameror som kostar mer än en bil. Mitt råd är att om du vill börja fotografera bör du tänka på framtiden. Välj något av de stora märkena, Canon eller Nikon då de har ett stort urval av både linser och tillbehör om du vill uppgradera i framtiden. Att välja en SLR, en kamera som du kan byta ut linserna i, är dessutom ett bra val då du har mycket större frihet att köpa bättre linser i framtiden beroende på vilka typer av bilder du vill ta. En vidvinkellins har annorlunda egenskaper än en telelins.

Tänk noga igenom allt detta då det kan vara förvirrande att komma till affären och inte veta precis vad du letar efter. Om du kan svara på dessa frågor kan dessutom personalen hjälpa dig bättre.

Oavsett vilken kamera du köper är det viktigaste att du har roligt och utvecklar dig som artist.