Barnfotografering med halloweentema

Under hösten infaller den populära högtiden halloween i Sverige. Den är särskilt populär bland barn och ungdomar. Det kan då och då förekomma att föräldrar vill ha sina barn fotograferade i halloweenutklädnader och kostymer. Som fotograf finns det dock ett par saker som är viktiga att komma ihåg när man ska fotografera barn.

Utrustning som kan behövas

När man ska fotografera barn kan det behövas en del utrustning. Om det ska tas porträttbilder kan man behöva lite olika kuddar, stolar och annat som barnet kan sitta på. Då slipper man justera kameran för varje barn. Om barnen inte kommer utklädda kan också några halloween kläder barn vara bra att ha på lager. Då kan barnen klä ut sig till det de själva vill.

Förutom det behöver man dessutom minst en kamera, olika objektiv, blixtar och annan fotoutrustning. För en hobbyfotograf krävs det inte att man har kameror i de allra högsta prisklasserna utan många gånger kan man klara sig med lite billigare utrustning. Det viktigaste att satsa på är objektiven. Det spelar ingen roll hur bra kamera man har om objektiven är medelmåttiga.

Att tänka på när man fotograferar

När man ska fotografera barn är det viktigt att tänka på vilket intryck man vill att bilderna ska ge. Det kan vara svårt eller omöjligt att få ett mindre barn att skratta på beställning och om man behöver ta många bilder kan det vara så att tålamodet tryter. Som fotograf gäller det alltså att man har lite koll på hur man ska placera kameran och annan rekvisita för att bilderna ska bli så bra som möjligt.

Det kan också löna sig att vara en god människokännare och att ha mycket humor. Då kan man få barnen att skratta och man kan också få dem att behålla koncentrationen.

Fotografering i skolor

Ibland kan det förekomma att barn är uppklädda i skolan. Då kan det vara frestande att ta kort på dem och lägga upp dem på internet eller liknande. Det kan dock vara bra att ha lite koll på att många skolor och dagis inte längre tillåter att man fotograferar på plats. Det kan handla om att några barn har skyddad identitet och därför inte ska fotograferas eftersom att någon då kan få reda på var de bor. Det kan också vara så att föräldrar inte vill att deras barn ska finnas med på internet. När det gäller äldre barn kan de själva välja om de vill finnas på internet eller inte men små barn har inte samma val. Om skolan tillåter fotografering kan det trots allt vara så att de inte vill att föräldrar ska ta kort. Istället kan skolan anställa en fotograf som tar bilder då och då under skolåret.