Blixtar och andra kamera- och fototillbehör

Fotografering är ett område som påverkats mycket snabbt under de senaste åren. Framförallt är det utvecklingen av billiga men bra kameralinser som tagit ett jättekliv framåt. Det innebär bland annat att många moderna mobiltelefoner fungerar riktigt bra som kompaktkameror och skillnaderna mellan kameror för proffs och amatörer är mindre idag än tidigare. En fördel med kvalitetskameror som dock består är att de kan utrustas med tillbehör som gör så att man kan bilder som är omöjliga med en kompakt- eller mobilkamera. Då talar vi kanske framförallt om blixtar och objektiv. En bra blixt drar ström och kan heller inte göras hur liten som helst, det finns blixtar till mobiler men dessa kan inte jämföras med dem du köper som tillbehör till en systemkamera. Samma sak kan sägas gälla för objektiv som gör så att du kan zooma in och fota objekt på stort avstånd från platsen där du befinner dig.

En blixt gör skillnad

Om du vill kunna ta bra bilder i mörker måste du ha en blixt. De flesta kameror har en inbyggd blixt av enkel kvalitet som kan leda till att personen får röda ögon på bilden när du använder den. blixtens egenskaper kan variera beroende på hur stor och påkostad den är. Funktionen är dock den samma. Att använda blixt handlar helt enkelt om att få mer ljus när man fotar. Att använda blixt innebär att man får rätt många nya parametrar att laborera med som fotograf och det är inte bara att fyra av blixten om man vill ha ett så bra resultat som möjligt. Man kan påverka bilden genom att rikta blixten på olika sätt. Till exempel rakt mot det objekt man fotar, upp i taket eller vid sidan av kameran. Ju mer riktbar blixten är desto bättre är det. Hur man ställer in blixten påverkar bland annat skuggorna på bilden och om ljuset kommer att upplevas som kallt eller varmt. Om man verkligen vill laborera med ljussättningen på sina bilder kan man köpa kameralampor, dessa ger jämn belysning, till skillnad från en kraftig blixt.

Objektiven skiljer agnarna från vetet

När det gäller bilder i dagsljus kan en amatör med en mobiltelefon ta bilder med en kvalitet som rent tekniskt ligger ganska nära de bilder proffsen tar med sina kameror. En mobiltelefon eller kompaktkamera kan dock inte utrustas med ett bra separat objektiv. Natur- och sportfoto och andra typer av bilder där man som fotograf befinner sig en bit bort från det man fotograferar kräver fortfarande att man använder objektiv. Dessa kan vara ganska tunga och otympliga och passar inte ihop med den rörliga livsstil många som använder en mobilkamera strävar mot. Idag görs även objektiv som är speciellt framställda för att ta en typ av bild så bra som möjligt. Vidvinkelobjektiv ger stor bildvinkel och är bra för landskapsbilder. Makroobjektiv däremot används istället för att ta extrema närbilder med bra skärpa. Många fotografer håller sig med flera olika objektiv och det kan bli mycket dyrt. låna pengar med ett bra lån om du har pengarna som krävs till dyr fotoutrustning.