Tips för att ta bättre porträttfoton

Som porträttfotograf är det inte alltid man har möjlighet att uttrycka sin konstnärlighet, eftersom man ofta finner sig i situationer där motivet är mycket strikt formaliserat, till exempel vid skolfoton. Men i många andra fall går det hur bra som helst att experimentera lite för att få fram mer personliga, roliga eller konstnärliga porträtt, till exempel vid bröllopsfotografering eller om någon vill ha ett porträtt för ett särskilt tillfälle. Här kommer några tips på saker som man kan prova för att komma bort från det stela, klassiska porträttet.800px-Lange-MigrantMother02

Ett enkelt tips är placera fotoobjektet, det vill säga personen, i en annan position än den typiska sittande positionen. Det lättaste sättet att tvinga sig själv bort från den är att använda en möbel som man inte gärna sitter i, till exempel en säng. Du hittar billiga sängar på sleepo.se, så du kan beställa en säng att ha stående i din studio för tillfällen när du skulle vilja prova detta.

Ett annat tips, om du fotograferar utomhus, är att använda sig av solljuset och låta det hamna bakom personen. När solljus lyser bakom hår ger det nästan effekten att håret i sig lyser, vilket kan skapa en slående effekt. Denna teknik är dock inte att rekommendera om det är viktigt att det syns vem personen är, eftersom allt innanför håret närmast blir en mörk silhuett.

Om man vill skapa ett porträtt med mörkare känsla kan ett tips vara att underexponera bilden. På det sättet blir hela bilden mörkare, och blicken dras automatiskt till de ljusa delarna i bilden, till exempel ögonvitorna. Detta kan vara ett mycket effektivt grepp om det är ljust ögonen man vill framhäva. Vill man istället skapa ett ljust och mjukt porträtt, där små detaljer slätas ut, ska man överexponerade bilden.

Om man vill framhäva en viss del av ansiktet utan att underexponera bilden, är ett annat alternativ att fotografera mycket nära ansiktet, eller att beskära bilden i efterhand för att sätta exempelvis ögonen i fokus, eller bara ena halvan av ansiktet.

En annan experimentell teknik kan vara att använda sig av de fönster man har i studion, och låta personen som är föremål för porträttet titta in i fönstret och sin egen spegelbild i fönsterrutan. Beroende på vilket ansiktsuttryck personen har kan detta ge ett lite melankoliskt och stämningsfullt porträtt.