Fågelfotografering

Fågelfotografering kan låta krävande och svårt, men det är faktiskt ett av de bästa sätten att börja öva sig på naturfotografering. Detta eftersom man inte behöver mycket och dyr utrustning, som teleobjektiv och annat, för att sätta igång. Det räcker med en ganska grundläggande utrustning för att kunna ta effektfulla bilder på fåglar i flykt och fåglar i olika situationer, förutsatt att man till en början håller sig till fåglar som är vana vid människor, till exempel änder och fiskmåsar. Det är med dessa fåglar möjligt att skapa riktigt dynamiska situationer genom att helt enkelt kasta en brödbit åt dem, och sedan fotografera dem när de springer mot den, eller till och med när de slåss om den med varandra. En stor fördel med att fotografera dessa människovana fåglar är att man har möjlighet att experimentera med ovanliga vinklar och annat. När man fotograferar en skygg fågel har den oftast hunnit flyga bort innan man hinner så långt.duck-1155265_960_720

Ett annat bra sätt att öva sig på att fotografera fåglar i en mindre krävande miljö än skogen, är att sätta upp en fågelholk eller ett fågelbord i trädgården. Då lockar man alla möjliga fåglar till sig, särskilt under vintern, och kan i godan ro sitta och vänta på rätt fototillfälle. Särskilt bekvämt blir det om du har en bra uppsättning utemöbler att vila i. Genom att sitta på samma plats och fotografera samma fåglar flera gånger kan du experimentera med olika inställningar och tydligt se vilka som ger bäst resultat.

När man har tränat tillräckligt och känner att man har tillräckligt med erfarenhet för att försöka ge sig ut i mer ogästvänliga miljöer och fotografera fåglar i flykt, kan man behöva investera i mer avancerad utrustning. Ett tips för att lyckas med en riktigt bra fågelbild är att ta seriebilder. Då ökar dina chanser att fånga det perfekta ögonblicket. Nackdelen är naturligtvis att du måste gå igenom fler bilder när du kommer hem. Ett annat tips är att ställa dig så att du har vinden i ryggen när du fotograferar. Detta eftersom fåglar alltid landar i motvind, och dina chanser att fotografera fågeln framifrån alltså ökar.