Kända fotografer

När det kommer till fotografier brukar den vara personen som bilden föreställer som får mest uppmärksamhet. Mer sällan talas det om människorna bakom kameran. Ändå har det genom historien funnits massor av talangfulla fotografer som också belönats med olika priser. Några av dem har särskilda nischer som krigsfotografi eller naturbilder medan andra helt enkelt har tagit fotografier på sådant som har intresserat dem. I takt med att alltfler svenskar inser fotokonsten har också äldre tiders fotolegendarer fått en upphöjd ställning i kulturvärlden. Precis som författare och konstnärer har de fått uppmärksamheten de förtjänar och det ställs regelbundet ut fotografier på landets gallerier.

En av de mest berömda svenska fotograferna är Lennart Nilsson. Han har vigt sitt liv åt fotokonsten och har genom åren dokumenterat tusentals olika motiv. Bland annat har han intresserat sig för kungafamiljen och han har tagit bilder på dem ända sedan 1940-talet. Därför är många berömda fotografier på kungen, drottningen och deras barn tagna av Lennart Nilsson och han har med rätta kallats för Sveriges viktigaste hovfotograf. Mest känd är han ändå för sina medicinska bilder. Genom revolutionerande tekniker skapade han filmer som Ett barn blir till där han dokumenterade hela händelseförloppet som föregår en födsel.Kända fotografer 1

En fotograf med stort internationellt anseende är Cindy Sherman. Hon arbetar i New York i USA och har ägnat sitt liv åt att jobba med olika former av popfotografier. Hennes fotografier är inte alldeles lätta att tolka, men ämnesområdena som hon jobbar med är bland annat feminism och postmodernism. I perioder har hon också varit en skapande konstnär i mer traditionell mening vilket har lett till att fotografikarriären har stått vid sidan. Hon har ändå alltid återkommit till den och hon har bland annat fått det prestigefyllda Hasselbladspriset.

En annan fotograf som figurerar mycket i internationella tidskrifter är naturfotografen Mattias Klum. Klum har rötterna i Uppsala men använder hela världen som sin arbetsplats. Särskilt mycket har han jobbat i tropiska länder för att ha möjlighet att ta så exotiska bilder som möjligt. Han har också fått mycket beröm för sitt sinne för estetiska linjer i bilderna. Om du intresserar dig för estetik och design men saknar möjlighet att åka världen runt kan du exempelvis köpa nya tavlor eller badrumsmöbler.