Ikoniska bilder

Det finns fotografier som har fångat en känsla, tanke eller händelse på ett sådant sätt att det saknar motsvarighet. Vi kallar dessa för ikoniska bilder då de förmedlar och kommunicerar viktiga känslor om ett skeende i vår historia. Man säger att ett fotografi kan säga mer än tusen ord och det är sannerligen sant om vår tids mest ikoniska bilder. Du känner säkerligen igen några dem när du ser dem och du har garanterat några egna favoriter. Följ med när vi tar en närmare titt på några av världens bästa bilder.

Från Marilyn till Himmelska fridens torg

729px-Marilyn_Monroe_photo_pose_Seven_Year_ItchNågra fotografier håller sig lika länge som en tidlös och väldesignad soffa. Tänk bara på den ikoniska bilden på Marilyn Monroe. På bilden poserar hon i en vit klänning i filmen The Seven Year Itch och den välkända bilden används ofta för att förmedla hennes status som sexsymbol. Det sägs att hennes dåvarande make, Joe DiMaggio, stod och tittade på under inspelningen av scenen och blev galen av svartsjuka. Några veckor efter att bilden är tagen skildes de åt. En annan ikonisk bild är tagen på Himmelska fridens torg i Kina 1989. Den något suddiga bilden skildrar en av de många studenterna som hade samlats för att demonstrera mot korruptionen i landet och för att få en ökad demokrati. Mannen på bilden syns framför ett antal pansarvagnar och har blivit en symbol för trotsighet mot förtrycket. Något som bidrar till bilden är att man inte vet vem mannen är eller vad som hände efteråt.

Svenska ikoniska bilder

Även här i Sverige har vi ett antal ikoniska bilder som tagits under åren. Bland dessa finner vi bland annat två antirasistiska bilder som tagits i samband med demonstrationståg. Den första visar Danuta Danielsson, en polskfödd kvinna vars mor suttit i koncentrationsläger. Bilden togs av Hans Runesson den 13 april 1985 och visar hur Danuta slår med sin väska mot en rakad demonstrant för det nazistiska Nordiska rikspartiet. Bilden blev vald till årets bild 1985 men det tog lång tid innan man fick veta vem kvinnan var. Danuta sa själv att hon skämdes över bilden och kritiker menade att den uppmanade till våld. Den ikoniska bilden kom även att bli ett konstverk 2013-2014, skapat av artisten Susanna Arwin. Ett annat känt fotografi är David Lagerlöfs kända demonstrationsbild som togs 1 maj 2016 under en nazidemonstration i Borlänge. 350 nazister hade samlats och bilden skildrar hur en utländsk kvinna höjer näven mot de vitklädda demonstranterna.