Arbeta som pressfotograf

Fotografyrket är ett brett och mångsidigt yrke, som kan innebära många saker – allt från att ha en egen porträttstudio till att tillbringa veckor i vildmarken för att få till en bra bild på ett vilt djur eller en vacker solnedgång över ett landskap. Det som många tänker på i första hand när de hör ordet ”fotograf” är dock sannolikt pressfotografen, eftersom de kommer i kontakt med pressfotografers arbete varje dag, så fort de slår upp en tidning eller går ut på internet.1280px-Pressfotografer

Precis som alla inriktningar inom fotografyrket har det sina för- och nackdelar att arbeta som pressfotograf, och det passar inte för alla. Det är till exempel ett yrke där det är vanligt att man arbetar som frilans, precis som många andra förgreningar inom fotografyrket. Det kan också vara ett stressigt arbete, med korta deadlines och många uppdrag som man måste klara av på kort tid. Om man inte är så stresstålig kan man med andra ord behöva investera i en stressboll tillsammans med sin kamerautrustning. Fördelen är bland annat att man får ett yrke där man får träffa mycket människor och, beroende på vilken tidning man arbetar för, resa mycket. Förutsättningen för att det ska vara en fördel är dock självklart att man uppskattar att träffa människor och resa i jobbet.

En av de som uppskattar detta är Sandra Nordin, som arbetar som pressfotograf åt en lokaltidning. Hon menar att en av anledningarna till att hon drogs till att arbeta som just pressfotograf var för att hon ville träffa och avbilda riktiga människor, och inte skapa sina egna situationer (i en studio, till exempel). Sandra Nordin hade också turen att få en av de få fasta anställningar som finns i branschen, och när hon inte är ute på uppdrag från redaktionen sitter hon på sin kontorsplats och redigerar de bilder hon tagit, samt diskuterar bildval och placering med den journalist som skrivit reportaget eller artikeln som bilden hör till. Att vara pressfotograf innebär nämligen också att man måste kunna samarbeta med journalister, lyssna på hur de har tänkt framställa sitt reportage, och anpassa bildernas stämning och motiv därefter. Självklart måste man också kunna samarbeta med alla på redaktionen, oavsett om man är anställd eller frilansfotograf.